NJEGA KOSE LJETI

 

Ljeto, plaža i topli sunčani dani zvuče savršeno. Međutim ljeto i izlaganje suncu, morskoj vodi i velikoj vrućini, može nam donijeti probleme našoj kosi. Ljetne vrućine mogu nam oštetiti kosu, VLASIŠTE nam može postati masno, pa čak i pretvoriti kosu u zelenu boju u dodiru s klorom kupanjem u bazenu. Sve se to može dogoditi, ali ne bojte se! Mi ćemo Vam dati nekoliko jednostavnih savjeta o održavanju i njegovanju kose ljeti!

 

 

KAKO MORE I SLANA VODA UTJEČU NA KOSU?

 

Prekomjerna izloženost slanoj vodi zapravo može imati štetan utjecaj na vašu kosu ostavljajući je oštećenom, kovrčavom i neupotrebljivom,  pogotovo ako je kosa obojena. Kada je kosa dobro hidrirana, glatka je, puna života i lakša je za upravljanje, međutim slana voda i more,  izvlači vodu iz vašeg vlasišta i kose, ostavljajući je hrapavom i dehidriranom. Gubitak vlage na kosi i vlasištu  dovodi do stvaranja ljuskica na vlasištu, lomljenja kose i kosa postaje gusta i  beživotna.  Takva suha i lomljiva kosa može biti posebno teška za češljanje.

Ako ćete dugo vremena provoditi na suncu, preporučujemo da na kosu nanesete odgovarajući balzam ili kremu koja sadrži  zaštitu protiv UV zraka ili pokrijte kosu šeširom. Naš izbor i preporuka je krema, odnosno balzam iz Kerastase ljetne linije za zaštiu kose od sunca – SOLEIL krema za kosu.

 

KAKO PRAVILNO NJEGOVATI KOSU NA PLAŽI

 

  • Preporuka je da kosu prije i nakon ulaska u more brzo isperete običnom vodom na tušu kako bi spriječili isušivanje kose.
  • Prirodno je da kad izađemo iz mora kosu brišemo ručnikom za plažu, međutim grubi materijal ručnika je užasan za vašu kosu!  Umjesto toga, u torbi za plažu držite meki ručnik ili tkaninu od mikrovlakana i nježno obrišite kosu nakon izlaska iz mora.
  • Izbjegavajte četkanje kose odmah nakon što je osušite (osim ako ne želite imati izgled kose kao s plaže i u tom slučaju ostavite kosu kakva jest). Budući da je vlažna kosa osjetljivija na lomljenje pričekajte nekoliko minuta da se vaša kosa malo osuši na suncu, a zatim je četkom pročešljajte.
  • Nanesite masku za njegu zaštitu kose od sunca moja će nadopuniti prirodne hranjive sastojke i vratiti vlagu u Vašu kosu. Mi Vam preporučamo masku za zaštitu kose od sunca i mora MASKA Kerastase SOLEIL.
  • Isto tako možete koristiti i ULJE ZA KOSU iz Kerastase Soleil linije, da bi ponovno hidriratizirali i umirili vlasište i kosu.. Nanesite ulje po cijeloj kosi i raščešljajte ga, a zatim kosu  vežite u gornji čvor. Ostavite tretman uljem 20-30 minuta ili ostavite da odstoji preko noći radi dodatnog napora vlage prije nego što sljedeće jutro normalno operete kosu.
  • Ako ne želite koristiti tretman s uljem nije, možete kosu tretirati i dodatnom vlagom dok ste pod tušem. Jednostavno nanesite malo dodatnog Kerastase Soleil balzama, odnosno kreme na krajeve kose, ali nemojte žuriti da ih isperete. Pustite da njega odstoji dodatnih 10-15 minuta, a zatim ga operite hladnom vodom.

 

 

PRANJE KOSE LJETI

 

Svakodnevno pranje kose tijekom ljeta nije preporučljivo jer to može dovesti do stvaranja masnog vlasišta. Zapravo, učestalo pranje vašeg vlasišta i kose od  od prirodnih ulja koja koristite za zaštitu kose potiče dodatnu proizvodnju ulja i stvaranja masnog vlasišta.  Rješenje za to je što manje oprati kosu. Možete kosu isprati  hladnom vodom jer ona zatvara kutikulu i hermetizira vlagu. Za najbolje rezultate možete koristiti šampon za suho pranje kose

 

ZAŠTIITA KOSE OD KLORA

 

Kupanjem u bazenima kosa uslijed prevelike količine klora može pozeleniti. Ključ za izbjegavanje zelenkaste boje i oštećenja od klora je pripremanje kose prije samog kupanja u bazenu. Budući da suha kosa djeluje poput spužve, kosu prije ulaska u bazen treba isprati vodom iz slavine čime  će se  apsorbirati znatno manje klora u samu kosu. Nakon kupanja u bazenu kosu možete  isprati jabučnim octom i  vodom koja će smanjiti daljnju štetu klorom. Na taj način možete izbjeći da kosa neće pozeleniti.

 

TRETMANI ZA ZAŠTITU KOSE

 

Obojena kosa se uništava i oštećuje usijed  izlaganja slanoj vodi i suncu. To je zato što toplina i sunce oksidiraju  boju na kosi, a kosa postaje suha. Tu Vam mogu pomoći razni tretmani, u ovisnosti o stanju i ošrećenosti Vaše kose. Ako Vam treba dijagnostika kose i vlasišta, možete se obratiti stručnim djelatnicima Salona Animi koji će Vam napraviti detaljnu dijagnostiku kose i vlasišta uz pomoć specijalne kamere za dijagnostiku.